تاریخچه نقره و سیر پیدایش آن موضوعی است که در این محتوای جامع و کامل به بررسی آن پرداخته ایم.
از زمان های اخیر تا کنون فلزات بخشی از طبیعت بوده اند که همواره مورد استفاده انسان ها قرار میگرفتند و جزء جدایی ناپذیر زندگی ما انسان ها هستند.
فلزات مختلفی در طبیعت وجود دارد که یکی از مهمترین آنها “فلز نقره” می باشد.نقره بعد از پلاتین و طلا به عنوان سومین فلز قیمتی شناخته میشود.این فلز کاربرد های فراوان و متفاوتی دارد، از ساخت وسایل برقی و الکترونیکی تا ساخت ظروف و زیورآلات نقش مهمی را دارا هستند، با توجه به اینکه در دنیای امروزه یکی از پرکاربرد ترین فلزات در صنعت زیورآلات و مد می باشد.در این مقاله به بررسی تاریخچه نقره می پردازیم.
در ادامه با خواندن تاریخچه پیدایش نقره جالب و عجیب این فلز گران بها با ما همراه باشید.
تاریخچه اولیه نقره چگونه است؟
فلز نقره یکی از فلزات گران بها و زیبایی می باشد که از گذشته تا کنون، خصوصا در صنعت زیورالات همواره مورد توجه قرارگرفته بوده است.
تاریخچه اصلی نقره به سالیان قبل از میلاد مسیح باز میگردد.اولین معدن نقره توسط ترک ها در کشور ترکیه در منطقه آناتولی در حدود 4000 سال پیش کشف و استخراج شد.زمانی که این فلز گران بها در میان تمدن ها و ملل مختلف ارزشمند شد و رواج پیدا نمود، مردم در سراسر دنیا سعی در جستجوی کشف معادن نقره شدند.احتمالا اولین بار نقره در هنگام ذوب مس به دست آمده بوده است.
بعدها کشور یونان به عنوان یکی از مرکزهای مهم و اصلی کشف و استخراج فلز نقره، بسیار مشهور شد.کم کم اسپانیا هم پس از آن به عنوان یکی دیگر از مراکز مهم استخراج و خرید و فروش نقره در سراسر دنیا شناخته شد.شواهد تاریخی ثابت کرده است که ایرانیان هم از اولین کاشفان و بهره برداران تاریخچه نقره بودند.
رفته رفته و با شناخت هر چه بیشتر کاربرد های نقره در دنیا، مردم اشتیاق بیشتری برای این فلز داشتند.پس از آن با کشف قاره آمریکا، نقره بیشترین خواهان را در دنیا پیدا کرده بود.در این بین کشورهایی مثل: پرو و مکزیک گوی سبقت را از یونان و اسپانیا گرفته است و با معدن های غنی کشور خود، حدود سه چهارم از نقره دنیا را تامین می کند.85 درصد نقره تولید شده در سراسر جهان از بولیوی و پرو تهیه می شود.
یکی از جالب ترین قسمت های تاریخچه فلز نقره این است که در بازه ای از زمان، فلز نقره حتی گران تر از طلا بوده است، شاید برایتان عجیب باشد ولی طبق اسناد تاریخی قیمت نقره در مصر باستان دو و نیم برابر طلا بوده است.برای ساخت زیورالات و ظروف و مسکوکات از آن استفاده می کردند.
ریشه پیدایش کلمه نقره و معنی آن چیست؟
تاریخچه نقره نشان میدهد که یکی از فلزات گران بها از گذشته بوده است و تاریخچه نقره و ریشه این کلمه مربوط به قبل از میلاد مسیح می باشد.این کلمه در زبان انگلیسی، پهلوی و لاتین به نقره، سیلور یا آسیم یا آرگنتوم میگویند.همه این کلمات به معنی”سپیدی” می باشد.
تاریخچه نقره در ایران
ایران یکی از قدیمی ترین کشورها در کشف و استخراج نقره میباشد.از این رو تاریخچه نقره در ایران بسیار دور و طولانی است.به نقره در ایران باستان” سیم” می گفتند.در ایران معادن زیاد و متنوعی از نقره وجود دارد.مهم ترین آنها را می توان معدن نائین واقع در استان اصفهان دانست؛که از سال های زیادی استخراج نقره از این مکان رواج داشته است.یکی از مهمترین معادن دیگر در ایران، معادن استان کرمان هم می باشد.
ایران هم اکنون در رتبه 19 تولید نقره در دنیا می باشد.علاوه بر این اطلاعات در ارتباط با این نوع نقره، محتوایی با نام معرفی نقره ایرانی نیز منتشر شده است که علاقه مندان می توانند به منظور کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با اصالت و کیفیت این نوع، از این محتوا دیدن فرمایند.
با گسترش علم و فناوری و کشف کاربرد های فراوان این فلز در انواع صنایع، روز به روز بر اهمیت و قیمت این فلز افزوده می شود.این فلز نماد ثروتمندی و دارایی یک فرد محسوب می شود.در گذشته خانواده های اشراف زاده و ثروتمند از این فلز در پوشش و زیورآلات خود استفاده می کردند.در طول تاریخ، میزان ارزشمندی و بهای نقره در ادوار متنوع، متفاوت بوده است؛ ولی همچنان نقره به عنوان یکی از فلزات گران بها محسوب می شود.در حال حاضر میزان خلوص نقره در زیورالات 92.5 درصد است که به آن نقره استرینگ می گویند.
در زمان ساسانیان، نقره کاری رواج فراوان داشت و هنرمندان بسیاری به شغل نقره کاری و حکاکی روی نقره مشغول بودند. می توان گفت که از دیرباز تا کنون هنرمندان شهر تبریز در نقره کوبی و هنر حکاکی بر روی نقره زبانزد هستند و بخشی از تاریخچه نقره را شکل می دهند.
بزرگترین تولید کنندگان نقره در جهان کدام کشور ها هستند؟
با توجه به تاریخچه نقره کشورهای تولید کننده نقره در ابتدا اسپانیا و ترکیه بوده اند. ولی درحال حاضر با توجه به حجم زیاد استخراج نقره در سراسر دنیا، میزان تولید نقره در دنیا 5 برابر طلا می باشد.مهم ترین و بزرگ ترین تولید کننده نقره در دنیا کشور مکزیک با تولید 4500 تن نقره میباشد. پس از آن کشور های دیگری مثل: چین و پرو با اختلاف بسیار کمی در جایگاه های بعدی قرار دارند.بعد از آن کشورهای استرالیا، بولیوی و شیلی، آمریکا، آرژانین، لهستان و روسیه در رتبه های بعدی تولید نقره در جهان قرار دارند.
نقره استرینگ چیست؟
این نقره، آلیاژی از نقره است که ۹۲۵ در هزار از نقره و ۷۵ واحد از فلزی دیگر آلیاژ میشود، که به آن نقره استرلینگ می گویند و عیار نقره آن 92.5 درصد می باشد. طبق تاریخچه فلز نقره شناسی، واژه استرلینگ از واحد پول بریتانیا یعنی پنی استرلینگ گرفته شده است؛ که در واقع یک پنی استرلینگ معادل یک پوند (۴۵۳ گرم) نقره استرلینگ در قدیم ارزش داشته است.
مجموعه گالری بانو به منظور کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با این موضوع محتوایی را با نام معرفی عیار های مختلف نقره منتشر کرده است که خریداران محترم می توانند با مطالعه آن، اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهند.
از نظر تاریخی ماجرای جالبی هم در مورد ریشه نام استرلینگ وجود دارد.در سال 1066 میلادی، زمانی که ویلیام در جنگی بزرگ، سلطنت انگلستان را به دست آورد؛ در زمانی که به آسمان نگاه می کرد ستاره دنباله داری در آسمان پدیدار شده بود.
- تاریخچه جواهرات یونان
جواهرات یونان باستان شامل جواهراتی با قدمت 2600 سال قبل از میلاد می شود.
این جواهرها به تمدن ها و دوره های بزرگی همچون یونان مینو، عصر میکائیل، یونان کلاسیک و دوره هلنی را در برمی گیرد.
این جواهرهای یونان در زمان فتح این کشور توسط امپراتوری روم، از نظر سبک و فنون ساخت، بسیار توسعه یافته اند.
بیشتر این جواهرات باستانی که امروزه باقی مانده است از قبرستان استخراج شدند، زیرا اعتقاد یونانیان باستان بدین گونه می باشد که مرحوم را با جواهراتش دفن می کردند تا در دنیای دیگر آن ها را با خود داشته باشد.در ادامه محتوای تاریخچه نقره به بررسی عصر برنز پرداخته ایم.
- جواهرات عصر برنز: دوران مینوآین و میکونین
پس از ورود عصر برنز به یونان باستان، صنعتگران شروع به افزایش پیچیدگی در طراحی جواهرات کردند.
و سرانجام با ایجاد شاهکار های دستی، بازتابی از ثروت و قدرت اشرافیت حاکم در آن دوره را متجلی کردند.
جواهرات در یونان باستان سمبلی از قدرت و جایگاه اجتماعی افراد بوده اند و در بعضی موارد ، برای محافظت در برابر ارواح شیطانی به کار می بردند.
یونانیان باستان از هزاران سال پیش تکنیک های طلا فروشی را از تمدن های باستانی مثل مصر و بین النهرین آموختند و موفق شدند، قرن ها سبک منحصر به فرد خود را ایجاد و حفظ کنند.در ادامه محتوای تاریخچه نقره به بررسی تمدن مینو نیز پرداخته ایم.
- تمدن مینو
تمدن مینو (2600 – 1400 قبل از میلاد) یک تمدن قدرتمند دوران برنز است که از جزایر کرت، به معنی سرچشمه گرفته است.
آن ها به منظور ایجاد طرح های پیچیده بر روی جواهرات ساده، از تکنیک گرانولی استفاده می کردند.
این تکنیک به این صورت است که مهره های کوچکی از طلا یا نقره را روی زیورالات خود قرار می دادند.
آنها چیزهای زیادی را از سازندگان جواهراتی که از سوریه و مصر آمده بودند آموختند.
سبک خلاقانه جواهرات آن ها اغلب به شکل گل، حشرات، پرندگان، ماهی های دریا، مارها و شیرها بوده است.
- تمدن مایکان
در دوره شکوفایی تمدن مایکان (1600 – 1100 قبل از میلاد)، یونانیان به صورت فراوان جواهرات از طلا، نقره، آلیاژهای مختلف تولید می کردند.
آنها به طرز ماهرانه ای سرویس نقره، گردنبند نقره زنانه و آویزهای بسیار تزئین شده با نقش های گل ، چهره انسان و سایر حکاکی های پیچیده را ایجاد می کردند.
بعد از سقوط تمدن بزرگ آن ها، در دوره به اصطلاح عصر تاریکی یونان (1100 – 800 قبل از میلاد) دوره ای در تاریخ یونان رخ داد که تولید تقریبا به صفر رسید و هیچ نمونه هنری ایجاد نمی گردید.
- یونان کلاسیک
در دوره کلاسیک (4 تا 5 قرن قبل از میلاد مسیح) تولید جواهرات دوباره توسعه یافت.
این دوره در تاریخ اروپا با عنوان “عصر طلایی” هم شناخته می شد .
با تکنیک های جدید، تولید جواهرات به سطح بالاتری از فناوری رسید.
تکنیک های دقیق ریخته گری فلز با کیفیت بالا و تسلط استفاده از ورق های نازک طلا باعث ایجاد جواهرات یونانی عالی شد، به عنوان مثال تاج طرح برگ هایی از طلا همچنین استفاده از سنگهای نیمه قیمتی و گرانبها مانند زمرد، مروارید و آمتیست در جواهرات بسیار رایج شدند. در ادامه محتوای تاریخچه نقره به بررسی یکی دیگر از دوره ها پرداخته ایم.
- دوره هلنیستی
در این دوره، یونان به واسطه پادشاهی اسکندر کبیر از گذشته مرفه تر و با شکوه تر شد و قدم به عصری نهاد که، در تاریخ با عنوان دوره هلنیستی شناخته شد.
منابع فراوان طلا و سنگ های قیمتی که از شرق آمده بودند، باعث شد که سبک ها تغییر کنند، جواهرات رنگارنگ تر شوند.
و نقش های جدیدی روی این جواهرات حکاکی می شد؛مانند مجسمه های خدایان ، مجسمه های کبوتران و طرح هلال ماه.
اگرچه سقوط یونان در قرن 2 قبل از میلادی تغییرات زیادی در ساخت جواهرات به وجود آورد، اما نفوذ شدید مسیحیت در زمان شکل گیری امپراتوری بیزانس امکان احیای سبک جواهرات یونان را فراهم کرد.
علاوه بر اطلاعاتی که پیش تر به آن ها اشاره کردیم، محتوایی نیز با نام دانستنی های نقره در قسمت مجله سایت منتشر شده است که خریداران محترم می توانند با مطالعه این مقاله، دانستنی های خود را در بیشتر افزایش دهند.