آبکاری الکترولیتی نقره یا آبکاری الکتریکی نقره نام مشهور ترین و معروف ترین شیوه آبکاری نقره است که در این محتوا به بررسی این موضوع پرداخته ایم.
دلیل استفاده از آبکاری الکترولیتی نقره نسبت آبکاری های رودیوم و طلا به این دلیل است که قیمت این شیوه بسیار ارزان تر بوده و مقاومت آن نیز افزایش قابل توجهی دارد.
آبکاری الکتریکی دارای مراحل مختلفی است که به صورت جامع و کامل مورد بررسی قرار گرفته است.
پیش نیاز آبکاری الکترولیتی نقره
اولین مرحله از آبکاری الکتریکی نقره، تمیز بودن و بدون آلاینده بودن محصول مورد نظر است.
این موضوع که اهمیت قابل توجهی را نیز در این فرآیند به خود اختصاص می دهد، به دو شیوه فیزیکی و شیمیایی انجام می پذیرد.

- نظافت فیزیکی
نظافت فیزیکی فلزات به منظور انجام آبکاری الکترولیتی نقره با استفاده از انرژی مکانیکی می باشد.
همان طور که واضح و مشخص است، شیوه فیزیکی در کمترین زمان ممکن و بدون دردسر انجام می پذیرد.
- نظافت شیمیایی
نظافت شیمایی به منظور آبکاری الکتریکی نقره نیز با استفاده از حلالی مخصوص انجام می پذیرد.
این حلال شیمیایی که قابلیت واکنش با فلز را دارد، به عنوان مطمعن ترین شیوه در نظافت آلاینده ها از فلز شناخته می شود اما دردسر های مربوط به خود را دارد.

فلزات مختلفی را با خواص کاملا متفاوت با نقره آبکاری می کنند که دلیل این موضوع را در ابتدای این مقاله بیان کردیم.
از جمله فلزهای مشهوری که با استفاده از آبکاری الکترولیتی نقره مورد واکنش قرار می گیرند می توان به مس، برنج و نیکل اشاره کرد که مس، به دلیل وجود محصولات فراوان اعم از بشقاب، لیوان و دیگر موارد، بیشترین میزان استفاده از این روش را به خود اختصاص داده است.
همان طور که می دانید، سطح آبکاری الکتریکی می تواند بر اساس سفارش مشتریان محترم متغیر باشد.
به عنوان مثال هر یک از خریداران محترم می توانند محصولات خود را به صورت سفید، مات، نیمه براق و کاملا براق آبکاری الکترولیتی نقره کنند که این موضوع در دیگر روکش ها و پوشاننده های آبکاری، مرسوم و متداول نیست.
معرفی اجزای تشکیل دهنده آبکاری الکترولیتی نقره
اجزای تشکیل دهنده آبکاری الکتریکی نقره به سه جزء کاتد، آند و محلول الکترولیت تقسیم بندی می شوند.
آند یا الکترود منفی، الکترودی است که الکترون از دست می دهد که عموما در این فرآیند از نقره آلمانی استفاده می کنند، چرا که این فلز بسیار مقاوم تر و قوی تر نسبت به نقره های دیگر است.
کاتد که نام جزء دوم فرآیند آبکاری الکترولیتی نقره است، دارای الکترود مثبت بوده و در محلول الکترولیت غوطه ور است.
اما محلولی که تکمیل کننده تمامی این فرآیند است دارای جزئیات فراوانی است که در ادامه به معرفی و بررسی این موضوع پرداخته ایم.

معرفی جزئیات محلول الکترولیت در آبکاری نقره الکتریکی
به محلول نمک فلز نقره، الکترولیت گفته می شود.این قسمت از فرآیند که به عنوان یکی از مهم ترین قسمت ها نیز به شمار می رود، دارای جزئیات فراوانی اعم از دما، PH و موارد دیگر است.
- دما
دمای مناسب محلول الکترولیت می بایست بین 30 تا 40 درجه سانتی گراد باشد و به هیچ عنوان نباید این دما به کمتر از 19 درجه سلسیوس کاهش پیدا کند، چرا که سبب ایجاد اختلال در ساختار نقره شده و باعث ظاهر شدن منافذ متعدد در سطح آن می گردد.
- PH الکترولیت
الکترولیتی که فرآیند آبکاری نقره الکتریکی را انجام می دهد می تواند به دو صورت سیاندی و غیرسیانیدی باشد.
در صورتی که محلول مورد نظر از نوع سیانیدی باشد، می بایست PH آن در حدود 8 تا 8.5 باشد و در صورت استفاده از الکترولیت غیر سیانیدی این عدد در بازه 7.5 تا 9 قرار می گیرد که به طبع در این روش میزان اسیدیتی محلول افزایش پیدا می کند.
فاکتور های متعددی برای یک محلول الکترولیت مناسب و قدرتمند تعریف شده است که از جمله مهم ترین آن ها مقاومت مکانیکی، خوردگی، روشنایی، مقاومت در برابر سایش و بازتاب پذیری اشاره کرد.

اما در ادامه به بررسی مرحله به مرحله این فرآیند جذاب پرداخته ایم.
شروع فرآیند آبکاری الکترولیتی نقره
در این مرحله با قرار گرفتن دستبند نقره زنانه، انگشتر نقره زنانه و یا دیگر زیورآلات نقره درون محلول سیانیدی یا غیرسیانیدی قرار می گیرد.
سپس ولتاژی ما بین 0.3 تا 0.8 ولت به محلول متصل می شود.در این قسمت از فرآیند آبکاری الکتریکی، یک لایهی پوسته ای شکل از روی فلز جدا شده و فرآیند پوشش کاری یا آبکاری توسط کاتد یا قطب مثبت انجام می پذیرد.
ضخامت کاتدی که در این فرآیند بر روی محصول ایجاد می شود می تواند از 1 میکرون آغاز و تا 40 میکرون افزایش پیدا کند که بر اساس نوع محصول، کاربرد و میزان مقاومت لازم برای آن، تعیین می گردد.
اما آبکاری الکترولیتی نقره با شیوه های مختلفی انجا می پذیرد که در ادامه به معرفی و بررسی این روش ها پرداخته ایم.
شیوه های مختلف آبکاری الکتریکی نقره
آبکاری الکترولیتی نقره عموما به سه شیوه تقسیم بندی می شود که هر کدام از آن ها برای محصولات متفاوت اعم از جواهرات، ظروف و دیگر محصولات در نظر گرفته می شود.

آبکاری چرخشی یا شبکه ای الکترولیتی نقره
این شیوه از آبکاری که با استفاده از شبکه های متحرک و دوار افقی اتفاق می افتد و به این صورت است که اتصال الکتریکی لازم برای انجام فرآیند به وسیله خوردن قطعات داخل شبکه به هم و یک رسانای خارج از شبکه دوار ایجاد می شود.
مهم ترین و بزرگ ترین ضعف این شیوه آبکاری الکتریکی نقره، از بین رفتن قطعات ظریف از جمله جواهرات است.
- آبکاری نواری نقره
در این شیوه، همان طور که از نامش پیداست یک نوار ممتد و بلند توسط یک قرقره و موتور از داخل الکترولیت عبور می کند و سبب آبکاری فلز مورد نظر می شود.
عموما از این روش برای نوار های فلزی و سیم های بلند استفاده می گردد و برای زیورآلات نقره مناسب نمی باشد.
- آبکاری چنگکی
این شیوه از آبکاری الکترولیتی نقره نیز کاملا مشابه نام این عنوان است.

این روش که عموما برای قطعات بزرگ و سنگین استفاده می شود، تمامی فرآیند را توسط چنگکی هایی که از سیم سنگ مسی تولید شده اند انجام می هد.
هر یک از فلزاتی که قرار است در فرآیند آبکاری قرار گیرند، پس از آلاینده زدایی، توسط یک قلاب یا کلیپس که توسط عایق پوشانده شده اند، قرار می گیرند و فرآیند مورد نظر آغاز می گردد.
گالری بانو در این محتوا که به کوشش تیم تولید محتوای این برند انجام شده بود، تلاش کرد تا تمامی جزئیات و ظرافت های مربوط به آبکاری الکترولیتی را در اختیار شما خوانندگان و مشتریان محترم خود قرار دهد.
2 نظر در “آبکاری الکترولیتی نقره یا آبکاری الکتریکی نقره”
فکر نمی کردم آبکاری الکترولیتی تا این حد تنوع داشته باشه و سپاس از مطلب کاملتون.
رضایت شما از این محتوا برای ما یک قوت قلب واقعی است، سپاس از شما